Vakantie Ameland

Het eiland van vrije heerlijkheid en onafhankelijkheid

Ameland: hechte coöperaties van onafhankelijke eigenheimers

Ameland is misschien wel het Waddeneiland met de meest hechte gemeenschap van authentieke eilanders. Door de geïsoleerde ligging is Ameland eeuwenlang onafhankelijk geweest en daar zijn de Amelanders nog steeds trots op. Onafhankelijkheid zit diepgeworteld in de eilandcultuur. Zo creëert de Amelander graag zijn eigen vrijheidsprivileges door de regelgeving te interpreteren in plaats van letterlijk te nemen. Ook zijn Amelanders gewend om zelfvoorzienend te leven en onderlinge samenwerkingen te zoeken. Dit gebeurt vaak in de vorm van coöperaties. Een mooi hedendaags voorbeeld is de energiecoöperatie. Duurzaam Ameland wil graag op een duurzame manier voorzien in zijn eigen behoefte aan elektriciteit en warmte, waarbij de Amelanderbevolking actief meedenkt en meewerkt.

Welkom om vakantie te vieren op Ameland

Amelanders zijn er trots op dat jaarlijks duizenden toeristen naar het eiland komen om te genieten van de natuur, stranden, dorpen en de eilandcultuur. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron van het eiland en vele toeristische activiteiten zijn erop gericht de inkomsten ten goede te laten komen aan het eiland en de Amelanders. Als je er open voor staat zul je merken dat de eilanders vol trots hun eilandverhalen aan je willen vertellen.

vakatie Ameland kaartje

Ameland toen en nu

Ontstaansgeschiedenis

Ameland is een relatief jong eiland. Pas rond het jaar 850 vestigde zich hier de eerste bewoners. Toen was Ameland nog geen eiland. Vermoedelijk zorgde een moerassig kustgebied en strandwallen er langzamerhand voor dat Ameland geïsoleerd kwam te liggen. Het eiland is ontstaan uit 3 duinbogen, waarvan de meest oostelijke tot de 19e eeuw met regelmaat zorgde voor een splitsing van het eiland bij hoogwater. Een drijvend vlot zorgde voor de verbinding met de vaste wal bij Holwerd. Toen dit in 1410 werd verboden raakte Ameland geïsoleerd.

Familie Van Cammingha

Gedurende 4 eeuwen was Ameland neutraal en onafhankelijk van Friesland en Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De familie Van Cammingha bestierde het eiland in de bestuursvorm van een ‘vrije heerlijkheid’. Pas in 1794 toen de Van Cammingha’s uitstierven werd Ameland onderdeel van Fryslân.

Bij Friesland

Tegenwoordig voelen Amelanders zich nog steeds geen Fries. Er wordt ook geen Fries gesproken op het eiland. Onderling wordt een eigen dialect gesproken wat een mix is tussen Fries en Hollands. Eigenlijk voelt de Amelander zich vooral nog steeds een onafhankelijke eilander. Het Amelander dialect verdwijnt echter wel langzamerhand.

 

Typisch Ameland

Paardenreddingsboot: wanneer vroeger schepen in de problemen kwamen werd de reddingsboot met paarden te water gelaten. Om te laten zien hoe dat ging wordt er regelmatig op het strand bij Hollum een demonstratie gegeven.

Nobeltje: Het Amelander likeurtje dat in 1902 gebrouwen is door Willem Barend in Hotel Nobel in Ballum. De basis is oud Hollandse rum, uit schaarste gemixt met resten dranken. Het recept is nog steeds familiegeheim. Kom het proeven in Ballum of proef een Amelander koffie met natuurlijk Nobeltje als ingrediënt.

Vakantie op Ameland

De meeste Eilandhopvakanties komen op Ameland. Wij verbinden de Waddeneilanden met elkaar. Tijdens onze vakanties kom je op twee of meerdere Waddeneilanden. We hebben eilandhopreizen voor meerdere doelgroepen, zoals:

Eigen gezelschap

Groepsreizen

Hieronder vind je voorbeelden van Eilandhopvakanties inclusief bezoek aan Ameland. Zoek je een andere reis? Zoek je Eilandhopvakantie hier.

 

 

 

Veel gestelde vragen over vakantie op Ameland

Wanneer je mee op een Eilandhopvakantie gaat naar Ameland wil je natuurlijk goed voorbereid op reis gaan. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over Ameland en Eilandhoppen.

Er bestaan geen reguliere bootverbindingen tussen Terschelling en Ameland. Vanwege het getij en de ondiepe Waddenzee is een overtocht tussen deze twee eilanden niet gemakkelijk. Op de bonnefooi Eilandhoppen is geen goed plan. Waddenhop biedt Eilandhop arrangementen aan met bootverbindingen tussen Terschelling en Ameland. Deze zijn slechts beperkt los te boeken via deze website.

Een vakantie op de Waddeneilanden kan het hele jaar door. Het hoogseizoen is tijdens de zomervakantie in juli en augustus.

Onze Waddenexpert Edwin Hiemstra:

“Mijn eilandgevoel is op Ameland ontstaan”

Voor mij liggen er veel herinneringen op Ameland. Mijn hele familie heeft een traditionele band met het eiland. In mijn kinderjaren gingen we vaak met twee gezinnen in de winter naar Ameland. Een broer van mijn vader zorgde altijd voor nieuwe spelletjes in de bossen bij Nes en op het strand. Daarna gingen we rozig van de kou en wind gezellig de kroeg in om te luisteren naar de verhalen van vroeger! In mijn jeugd gingen we met ‘de vrolijke trekker’, een tot camper omgebouwde ambulance, rondtrekken op Ameland. Later heb ik dit met mijn hoogbejaarde opa nog eens herhaald. Hij wilde nog één keer al zijn vrienden op het ‘Ailand’ opzoeken. Dit is een dierbare herinnering!

Ik heb iets met eilanden. De cultuur, het eilandgevoel, de strijd met de elementen. Op Ameland voel ik mij thuis. De afgelopen jaren heb ik op het eiland Mallorca gewoond. Vanwege een diepgeworteld eilandgevoel?

Reviews van reizigers

Wat zeggen onze reizigers over onze eilandhopvakanties:

Reviews

★★★★★

Veelzijdige bedevaart

Wadhoppen is een veelzijdige bedevaart die iedereen een keer zou moeten maken. Het hele reisprogramma was goed doordacht en wanneer iets niet volgens plan verliep, had TA al een oplossing gevonden voordat we wisten dat er een probleem was. Zo hebben we er een extra dag op Vlieland bij gekregen. Ook het kampeermateriaal was compleet en in goede staat.
★★★★★

Uniek genieten!

Ontzettend genoten van het Waddenhoppen! Goed georganiseerd, leuk en gevarieerd vervoer tussen de eilanden en veel verschillende activiteiten te doen op de eilanden. Uniek genieten!
★★★★★

Hartstikke leuk en vernieuwend

Het eilandhoppen was hartstikke leuk en vernieuwend. Ook leuk door de verschillende soorten boten waarmee we naar de eilanden gingen. Hierdoor kan ik de TVTAS afvinken. De reis was goed verzorgd en goed begeleid.