Vakantie Texel

Op vakantie op het grootste Waddeneiland in de Waddenzee

Vakantie eiland Texel zit vol verrassingen

Texel is het grootste en bekendste van alle Waddeneilanden in UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. De ligging vlakbij Den Helder maakt Texel ook toegankelijk voor bezoekers. In minder dan 30 minuten varen zet je voet op het vakantie eiland Texel en waan je je in een andere wereld. Van alle Waddeneilanden is Texel verre weg het meest populair bij vakantiegangers. Het hele jaar door komen toeristen hier genieten van de stranden, de bossen en de natuurgebieden. In 2016 stond Texel in the best of Europe top 10 van Lonely Planet. Wie denkt dat Texel vooral populair is bij strandliefhebbers heeft het mis. Texel is trotse bezitter van het Nationale Park ‘De Duinen van Texel’ waar het heerlijk is om te wandelen of fietsen. Boven De Koog vind je de Muy, de favoriete plek van de inmiddels overleden schrijver Jan Wolkers. Nog iets noordelijker kom je uit bij de Slufter, een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Met name in de lente en de herfst zijn deze gebieden geliefd onder vogelaars.

vakantie Texel kaartje

Texel van toen en nu

Tot het jaar 1170 was Texel verbonden met het vaste land. Zeer waarschijnlijk waren het de Allerheiligenvloed in 1170 en de Sint-Nicolaasvloed in 1196 die ervoor zorgden dat Texel een eiland werd.
Het Marsdiep was tot dat moment slechts een stroompje door de duinen, maar dat werd een diepe en brede geul. Er kwam een permanente toegang van het water tot het achterland, waardoor ook de Zuiderzee ontstond.

Machtige handelsvloten

Van de 16e tot de 18e eeuw was Texel een maritiem knooppunt voor de de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vanwege de strategische ligging van het Marsdiep, op de scheepvaartsroute naar Kampen en Amsterdam, was Oudeschilt tot het midden van de 19e eeuw het centrum voor koopvaardijschepen, die vanuit daar naar alle denkbare windstreken voeren.

Eierland

Wist je dat Texel eeuwen geleden uit twee eilanden bestond? Ooit behoorde Eierland, het noordelijke deel van Texel, tot Vlieland. Nadat Vlieland en Eierland los van elkaar raakten kwam Eierland stapje voor stapje steeds dichterbij Texel te liggen. In 1630 werd de Zanddijk voltooid die beide Waddeneilanden met elkaar verbond. Sindsdien is Eierland geen apart Waddeneiland meer.

Georgische opstand

Texel was de 2e wereldoorlog relatief rustig doorgekomen, maar de oorlog eindigde met een bloederige opstand van een Georgisch bataljon dat (noodgedwongen) aan de kant van de Duitsers meevocht. In de strijd kwamen 565 Georgiërs, 120 Texelaars en ongeveer 800 Duitsers om het leven. De Georgische Opstand wordt dan ook wel ‘Europa’s laatste slagveld’ genoemd.

Typisch Texel

Texelaar: op Texel leven net zoveel schapen als inwoners. Van beide leven er een kleine 14.000. De Texelaar is een schapensoort, die gemixt is met enkele Engelse soorten voor een betere wol en vleesopbrengst. De Texelse wol is een begrip en staat internationaal hoog aangeschreven.

Schapenboeten: als je op Texel bent valt de bijzondere bouwstijl van veel schuren je vast op. Het lijken halve gebouwen Deze schapenboeten zijn van oorsprong opslagschuren en hebben allemaal een platte kant met toegangsdeur, die op het noordoosten gericht is. De schuine achterkant is altijd op het (zuid)westen gericht, omdat daar meestal de wind vandaan komt. De ‘skéépeboeten’ hebben nu een beschermde status. de ca. 70 overgebleven boeten vormen een belangrijk gezicht van het eiland.

Texels Skuumkoppe: inmiddels is het bier van Texel overal in Nederland verkrijgbaar, maar smaakt natuurlijk nergens beter dan op Texel zelf! De schuimkraag van een karaktervolle bier is genoemd naar de witte schuimkoppen van de golven.

 

 

Op vakantie naar Texel

Onze Eilandhopvakanties beginnen of eindigen bijna allemaal op Texel. Het grootste Waddeneiland is het best bereikbaar van alle Nederlandse Waddeneilanden. Vanuit Den Helder ben je in nog geen half uur op het vakantie eiland Texel. Tijdens onze vakanties kom je op twee of meerdere Waddeneilanden. We hebben eilandhopreizen voor meerdere doelgroepen, zoals:

Eigen gezelschap

Groepsreizen

Hieronder vind je voorbeelden van Eilandhopvakanties inclusief bezoek aan Texel. Zoek je een andere vakantie? Zoek je Eilandhopvakantie hier.

 

 

Veel gestelde vragen over vakantie op Texel

Wanneer je mee op een Eilandhopvakantie gaat naar Texel wil je natuurlijk goed voorbereid op reis gaan. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over Texel en Eilandhoppen.

Een vakantie op de Waddeneilanden kan het hele jaar door. Het hoogseizoen is tijdens de zomervakantie in juli en augustus.

Onze Waddenexpert Edwin Hiemstra:

“Inspiratie voor Waddenhop begon op Texel”

Jaren geleden, toen mijn kinderen nog klein waren, had ik in de herfst een chalet geboekt voor een midweek weg. Lekker uitwaaien op het strand en in de Duinen van Texel. Ik vroeg mij af of het mogelijk zou zijn om vanaf Texel op een avontuurlijke manier de Waddeneilanden te gaan ontdekken door over te steken naar Vlieland en door naar Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Mooi plan voor een volgende vakantie met mijn gezin! Door drukte kwam het er nooit van, maar toen corona mijn buitenlandplannen overhoop haalde kwam het idee weer bovendrijven. In eerste instantie om als vakantie te gaan ondernemen, maar al snel ontstond het plan om eilandhopgroepsreizen op te gaan zetten. Texel heeft mij mooie inspiratie gebracht voor een prachtig nieuw levensavontuur. Daar ben ik het eiland dankbaar voor!

Favoriete plek op Texel

Ik ben graag één met de natuur. De Slufter is zo’n gebied waar de natuur nog de vrije loop heeft. Een broedkamer voor talloze vogels in een steeds veranderende omgeving. Je raakt hier nooit uitgekeken. Jan Wolkers vond zijn inspiratie voor zijn boeken in de natuur op Texel. Hij wilde daar nooit meer weg, tenzij ze de Slufter zouden asfalteren. Ik hoop nog veel inspiratie op te doen bij de Slufter!

 

 

★★★★★

Veelzijdige bedevaart

Wadhoppen is een veelzijdige bedevaart die iedereen een keer zou moeten maken. Het hele reisprogramma was goed doordacht en wanneer iets niet volgens plan verliep, had TA al een oplossing gevonden voordat we wisten dat er een probleem was. Zo hebben we er een extra dag op Vlieland bij gekregen. Ook het kampeermateriaal was compleet en in goede staat.
★★★★★

Uniek genieten!

Ontzettend genoten van het Waddenhoppen! Goed georganiseerd, leuk en gevarieerd vervoer tussen de eilanden en veel verschillende activiteiten te doen op de eilanden. Uniek genieten!
★★★★★

Hartstikke leuk en vernieuwend

Het eilandhoppen was hartstikke leuk en vernieuwend. Ook leuk door de verschillende soorten boten waarmee we naar de eilanden gingen. Hierdoor kan ik de TVTAS afvinken. De reis was goed verzorgd en goed begeleid.