Vakantie Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is de overweldigende natuur de baas

De natuur gaat zijn eigen gang op Schiermonnikoog en de bewoners passen zich graag aan. Dit ‘wandelende’ eiland verplaatst zich elk jaar 5 meter richting het oosten. Sinds 2005 verschuift de Friese provincie grens automatisch mee ten koste van de provincie Groningen. Er gaat niets boven Groningen wordt door Schier steeds minder waar! De wandeltocht van Schier zorgde er eeuwen geleden voor dat het dorp Westerburen in zee verdween en het dorp Oosterburen ontstond. Dit is inmiddels het enige dorp op het eiland en ligt in het westen van het eiland. Het dorp draagt inmiddels de naam Schiermonnikoog. Het eiland Schiermonnikoog is vrijwel geheel een nationaal park. Hoe meer oostwaarts je gaat, hoe ongerepter de natuur wordt. Je vindt hier een enorme rijkdom aan biodiversiteit. Zo komen de helft van alle Nederlandse bloemsoorten voor op Schiermonnikoog en zijn er zelfs tijdens het toeristische hoogseizoen meer vogels dan toeristen op het eiland. Schiermonnikoog bezoek je vanwege de vrijheid die de natuur hier neemt. Geniet ervan!

vakantie schiermonnikoog kaartje

Schiermonnikoog toen en nu

Net zoals Texel is Schiermonnikoog ook tijdens de Allerheiligenvloed van 1170 ontstaan. Tot de 13e eeuw heette het eiland Wierumeroog, vermoedelijk omdat het ter hoogte van het Friese dorp Wierum lag. In de middeleeuwen was het eiland een uithof van het Claercamp klooster uit Rinsumageest bij Dokkum. ‘Schier’,  zoals we het oernatuurlijk eiland graag liefkozend noemen, duidt op grijze pijen die gedragen werden door Monniken. ‘Oog’ verwijst naar eiland. Zo is de naam Schiermonnikoog ontstaan. Deze is voor het eerst gebruikt in 1440.

Privébezit

In 1580 verliet de laatste monnik het eiland omdat Friesland protestant werd. De eeuwen daarna is Schiermonnikoog privébezit geweest van verschillende families. De familie Stachouwer bezat het eiland van 1640 tot 1859. Van 1859 tot 1893 was het eiland bezit van de Hagenaar John Eric Banck. In 1893 kocht de Duitse graaf Berthold Hartwig Arthur Graf von Bernstorff het eiland voor 200.000 gulden. Toen hij in 1939 overleed, erfde zijn zoon Bechtold Eugen graf von Bernstorff het eiland.

2e Wereldoorlog

Schiermonnikoog was in de oorlog het laatste stukje Nederland dat pas op 11 juni 1945 de aftocht van de bezetter kon vieren. Dit kwam met name omdat een groep van ruim 100 SS’ers toevlucht had gezocht op het eiland en de Duitse commandant de relatieve rust had bewaard voor een aftocht zonder bloedvergieten.

Na de oorlog werd het privébezit van de op het eiland geliefde familie Von Bernstorff door de Nederlandse staat opgeëist ‘krachtens artikel 3 van het besluit Vijandelijk vermogen’. De nauwe banden met de familie zijn gebleven, een vooraanstaand hotel draagt dan ook nog met trots de naam van de familie.

Fries Waddeneiland

Als je naar de landkaart van Nederland kijkt zou je denken dat Schiermonnikoog bij Groningen hoort. Er gaat niks boven Groningen, behalve Schiermonnikoog. Schier behoort tot de provincie Friesland en elk jaar verlegt Schier de grens tussen Friesland en Groningen met 5 meter.

 

 

Typisch Schiermonnikoog

Hotel van der Werff: dit hotel stamt uit de tijd dat Westerburen verdween en Oosterburen ontstond. In 1726 gebouwd in opdracht van de familie Stachouwer. Het had meteen al een herbergfunctie, maar fungeerde ook als raadhuis, posthuis en wachtlokaal voor de stoombootdienst Groningen – Schiermonnikoog. Sinds 1913 is het officieel een hotel en draagt het de naam Hotel van der Werff. Als je nu het hotel binnenkomt ademt het één en al historie. Je kunt er trouwens voor slecht € 0.80 een kopje koffie bestellen.

Twee vuurtorens: het kleinste Waddeneiland heeft twee vuurtorens. Een rode en een witte. Nu is alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) nog in gebruik. In 1853 heeft Koning Willem II de twee vuurtorens laten plaatsen met als functie om schippers duidelijk te maken wanneer ze tussen de zandbanken van de Noordzee en Waddenzee konden varen. Dit kon wanneer de lichten van de twee torens samenvielen.

Donkerste plek van Nederland: als je sterren wilt kijken, kun je het beste op een maanloze nacht op Schiermonnikoog zijn. Dit is de donkerste plek van Nederland door de afgelegen ligging van grotere ‘lichtvervuilende’ steden. Op Schiermonnikoog zijn er op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien. Aan de vaste wal zijn dat er ongeveer 600.

 

 

 

Vakantie op Schiermonnikoog

Onze TVTAS vakanties beginnen of eindigen op Schiermonnikoog. Het kleinste Nederlandse Waddeneiland is ook de meest afgelegen. Samen met Ameland is Schier lastiger te bereiken tijdens eilandhoppen. Dat maakt het des te bijzonderder om Schiermonnikoog te bezoeken! Ongerept en puur. Wij verbinden de Waddeneilanden met elkaar. Tijdens onze vakanties kom je op twee of meerdere Waddeneilanden. We hebben eilandhopreizen voor meerdere doelgroepen, zoals:

Eigen gezelschap

Groepsreizen

Hieronder vind je voorbeelden van Eilandhopvakanties inclusief bezoek aan Schiermonnikoog. Zoek je een andere reis? Zoek je Eilandhopvakantie hier.

 

 

Veel gestelde vragen over vakantie op Schiermonnikoog

Wanneer je mee op een Eilandhopvakantie gaat naar Schiermonnikoog wil je natuurlijk goed voorbereid op reis gaan. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over Schiermonnikoog en Eilandhoppen.

FAQ

Een vakantie op de Waddeneilanden kan het hele jaar door. Het hoogseizoen is tijdens de zomervakantie in juli en augustus.

Onze Waddenexpert Edwin Hiemstra:

“Rondzwerven in de oostelijke pure natuur”

Op Schiermonnikoog voelt alles knus en authentiek. Het dorp ademt historie van de vroegere walvisvaart en een bezoek aan Hotel van der Werff is één en al nostalgie. Midas Dekkers zei ooit: “Af en toe moet ik even naar Van der Werff om de tijd weer op 0 te zetten, zodat je er weer tegen kan! Borrel erbij, wat wil je nog meer!” Ik hou het even bij een kopje koffie, want ik wil graag de pure natuur op het oostelijke deel van Schiermonnikoog ervaren. Niks lekkerder dan hier verdwalen. De Balg, kustlijn en de dijk zijn de enige grenzen aan deze zwerftocht? Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg!

 

★★★★★

Veelzijdige bedevaart

Wadhoppen is een veelzijdige bedevaart die iedereen een keer zou moeten maken. Het hele reisprogramma was goed doordacht en wanneer iets niet volgens plan verliep, had TA al een oplossing gevonden voordat we wisten dat er een probleem was. Zo hebben we er een extra dag op Vlieland bij gekregen. Ook het kampeermateriaal was compleet en in goede staat.
★★★★★

Uniek genieten!

Ontzettend genoten van het Waddenhoppen! Goed georganiseerd, leuk en gevarieerd vervoer tussen de eilanden en veel verschillende activiteiten te doen op de eilanden. Uniek genieten!
★★★★★

Hartstikke leuk en vernieuwend

Het eilandhoppen was hartstikke leuk en vernieuwend. Ook leuk door de verschillende soorten boten waarmee we naar de eilanden gingen. Hierdoor kan ik de TVTAS afvinken. De reis was goed verzorgd en goed begeleid.