Bezoek in één week 4 van de 5 Waddeneilanden

Ameland » Terschelling » Vlieland » Texel

Walk the Wadden Sea! Avontuurlijker kan een reis niet starten! Nadat je de groep in Holwerd ontmoet hebt, maken we te voet de oversteek naar Ameland. Een beetje doorzettingsvermogen en teamwork is wel gewenst. Als we na 3,5 uur voet aan (ei)land zetten ervaar je een enorme kick. We did it! Wie kan zeggen dat je naar een eiland bent gelopen over de Waddenzee?

Nadat we Ameland ontdekt hebben, hoppen we naar Terschelling, Vlieland en Texel. Elk Waddeneiland heeft weer een totaal andere sfeer. De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed en daarmee uniek voor de wereld. Wanneer je slechts één van de eilanden bezoekt krijg je hier nauwelijks iets van mee. Juist tijdens deze avontuurlijke jongerenreis trotseer je de unieke elementen van de Waddenzee maximaal. Zoveel moois te zien, voelen, proeven en ruiken. En dat gewoon in Nederland!


Overzicht & Inbegrepen

18-35 jaar
Groepsgrootte: min. 6 - max. 23 personen
Reisleiding: NL reisleider
7 nachten verblijf op campings
Keuze uit verblijf in basic tot luxe tenten
Elke ochtend een lekker ontbijtje
Overtochten Ameland – Terschelling, Terschelling – Vlieland en Vlieland - Texel
 • Fietshuur op Ameland, Terschelling en Vlieland. Bagagetransporten op de eilanden
 • Wadlopen van Holwerd naar Ameland onder begeleiding van ervaren gids

Jullie #Waddenhop momenten

37 2
52 2
5 0

Dag 1 t/m 2 | Ameland

Dag 1: Wadlopen naar Ameland

Met eigen vervoer (bij voorkeur OV) reis je naar het Friese dorpje Holwerd. Hier start ons avontuur! Te voet maken we een uitdagende tocht over de bodem van de Waddenzee naar Ameland. De tocht leidt ons over mossel- en zandplaten door geulen met dieptes tot soms een meter, afgewisseld met een diepe laag slik waar je aardig in weg kunt zakken. Vergeet niet om je heen te kijken. De Waddenzee heeft de rijkste biodiversiteit van Nederland. Wellicht zie je lepelaars of zonnende zeehonden. Nadat we een diepe geul gepasseerd zijn lopen we de laatste anderhalf uur op karakter. In circa 3 uur komen we aan op Ameland, aan de westkant. Per tractor met aanhanger leggen we het laatste stuk over het Noordzeestrand af naar Buren of Nes. Op het eiland hebben we een fiets tot onze beschikking. We verblijven 2 nachten op een camping aan de rand van het duingebied.

Belangrijk! Wadlopen is een once in a lifetime experience. Het vergt doorzettingsvermogen en een goede conditie. We raden je aan om voor aanvang van de reis je conditie op peil te brengen. Mocht je bij het startpunt twijfelen, dan is er een escape om alsnog met de veerboot naar Ameland te gaan (tegen eigen kosten). De wadlooptocht is niet geschikt voor mensen met een slechte conditie, hartpatiënten, longpatiënten, kunstknie of heup, zwakke enkels of zwakke knieën.

Dag 2: Ameland

Je hebt een hele dag de tijd om Ameland te verkennen. Tussen de vuurtoren bij Hollum en de kwelders van ’t Oerd loopt een fietspad door de duinen. Deze komt ook langs onze camping, dus kies maar welke kant je op fietst. Op de terugweg kun je door dorpjes als Nes en Ballum fietsen. Maak een stop bij het Nescafé of Hotel Nobeltje om het lokale likeurtje te proeven. Zin in wat actie? Op Ameland zijn vaak goede omstandigheden om te leren golfsurfen. Lukt het jou om te blijven staan op je surfboard of pak je met gemak de break? Als het lekker waait kun je je wagen aan blokarten en powerkiten. Liefhebbers van paardrijden kunnen op Ameland ook volop genieten. Wie ervaring heeft kan mee op een mooie duin- en strandrit! In galop op het strand voel je je vrij!

Ameland
Ameland

Overzicht & Inbegrepen

Verblijf in op een mooie duincamping
Ontbijt op dag 2
Fietshuur op Ameland
Wadlooptocht van Holwerd naar Ameland onder begeleiding van een gids

Bij te boeken

Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 30 p.p.
Paardrijden (1 uur) ca. € 26,50 p.p.
Blokarten (1 uur) ca. € 27,50 p.p.Dag 3 t/m 4 | Terschelling

Dag 3: Ameland – Terschelling

We verlaten Ameland per watertaxi. Hoe laat we vertrekken is afhankelijk van het tij. De overtocht kan alleen gedaan worden wanneer het vloed is. We zijn, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 3 uur onderweg. De aankomst in de haven van West-Terschelling is mooi! Langzaam zie je het dorp met als blikvanger de vuurtoren ‘Brandaris’ opdoemen. Nadat we aangemeerd zijn gaan we per fiets naar de camping in de bossen, waar we 2 nachten zullen verblijven. Aan de westkant van Terschelling bevindt zich een prachtig duingebied, waar je grote delen op blote voeten kunt lopen. We beklimmen de Hoge Duin (onderschat deze niet) en kijken uit over de westkant van het eiland en naar Vlieland. Via het strand lopen we richting een verlaten gebied vol verse zandduintjes. Je waant je hier in de woestijn. Via het groene strand lopen we in de richting van de Brandaris en komen uit in West-Terschelling.

Dag 4: Terschelling

Terschelling kun je het best op de fiets verkennen. Helemaal in het oosten vind je de Boschplaat, waar je kunt rondzwerven of naar het drenkelingenhuisje kunt wandelen. Hier heeft de natuur de vrije loop. Uniek op Terschelling is wadkanoën (optioneel) naar een zeehondenbank. Per kano kun je dichtbij een zandbank komen waar zeehonden liggen te rusten. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano!

Terschelling
Terschelling

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een camping in de bossen
Ontbijt op dag 3 en 4
Fietshuur op Terschelling
Bootovertocht Ameland - Terschelling per excursieboot of watertaxi

Bij te boeken

Wadkanoën naar zeehondenbank (3 uur) ca. € 52,50 p.p.
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 35 p.p.
Paardrijden (2 uur) ca. € 39 p.p.Dag 5 t/m 6 | Vlieland

Dag 5: Terschelling – Vlieland

Vlieland zie je vanaf Terschelling al liggen. Met snelle ribs zijn we in 20 minuten in de jachthaven van Oost- Vlieland. Zet je schrap! Vlieland is een langgerekt eiland welke voor de helft bestaat uit de Vliehors, de Sahara van het noorden. In het enige dorp Oost-Vlieland speelt het unieke eilandleven zich af. We verblijven op de mooiste camping van de Waddeneilanden op slechts één duin verwijderd van de Noordzee. Hier verblijven we 2 nachten. Je hebt op Vlieland een fiets tot je beschikking. Ga erop uit en verken het eiland. Je kunt langs de dijk van de Waddenzee naar het Posthuys fietsen en vervolgens door het uitgestrekte duingebied naar een strandopgang naar het Noordzeestrand.

Dag 6: Vlieland

Wil je de Vliehors verkennen? Ga mee op een excursie met de Vliehors Express (optioneel). Met grote gele trucks maak je een tocht over de uitgestrekte zandplaat in het oosten van Vlieland. Er wordt een stop gemaakt bij het drenkelingenhuisje en bij het uiterste westelijke puntje. Hier liggen vaak zeehonden te zonnen. De rest van de dag kun je genieten van het strand bij de camping of nog een activiteiten ondernemen. Wanneer de zon is ondergegaan kunnen we de mooiste reisverhalen delen bij het kampvuur.

Vlieland
Vlieland

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op slechts één duin verwijderd van zee
Ontbijt op dag 5 en 6
Bootovertocht Terschelling - Vlieland met een rib
Fietshuur op Vlieland

Bij te boeken

Vliehors Express ca. € 24,50 p.p. voor dagexcursie en ca. € 29,50 voor nachtexcursie
Golfsurfen (2 uur) ca. € 35 p.p.
Kitesurfen introductiecursus (2 uur) ca. € 95 p.p.Dag 7 t/m 8 | Texel

Dag 7: Vlieland – Texel

Het laatste eiland is alweer in zicht! We stappen aan boord van een voormalige vissersboot en varen bij vloed over de Waddenzee naar de aanlegsteiger bij De Cocksdorp. Texel is het grootste en bekendste Nederlandse Waddeneiland. Aangekomen op Texel gaan we naar onze groepsaccommodatie, waar we de laatste nacht in tenten zullen verblijven. Geniet tijdens de zonsondergang van het populaire lokale bier ‘Texel’s Schuumkoppe’

Dag 8: Texel – einde reis

Er komt een einde aan ons Waddenavontuur. Je kunt de hele dag nog op het eiland blijven en zelf bepalen welke boot je neemt naar Den Helder. Wat wil je nog ontdekken? Het duingebied langs de Noordzee is het meest unieke van het eiland Texel. Verken het nationale park “Duinen van Texel” te voet of per fiets en eindig bij een leuke strandtent. Of bezoek Ecomare om meer te weten te komen over het Wad. Natuurlijk kun je ook gewoon lekker bijkomen op het strand.

Texel
Texel

Overzicht & Inbegrepen

1 nacht verblijf in een tent bij een groepsaccommodatie of op een kleine camping
ontbijt op dag 7 en 8
Overtocht Vlieland-Texel per voormalig vissersschip

Bij te boeken

Fietshuur Texel ca. € 15 per dag
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 25 p.p.
Windsurfen (1 uur) ca. € 25 p.p.Verblijf

Kamperen op de mooiste campings

Tijdens het Eilandhoppen op de Wadden verblijven we op campings. Elke 2 nachten verplaatsen we ons naar het volgende eiland. Tijdens deze reis verblijven we op (onder voorbehoud):

 • Camping Klein Vaarwater op Ameland (2 nachten)
 • Groepskampeerterrein Staatbosbeheer op Terschelling (2 nachten)
 • Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland (2 nachten)
 • Bij groepsaccommodatie de Zwaluwhof/Nieuw Vredenstein of een kleine camping op Texel (1 nacht)

Bij aankomst op elk eiland staan de tenten al klaar. Je zult merken dat de sfeer overal weer net even anders is. De ene camping ligt één duin verwijderd van zee en een andere camping ligt in de bossen. Hierdoor hebben we op verschillende campings ook verschillende type tenten en kan de indeling per camping verschillen.

Tenten

Kies je ervoor om samen met een reisgenoot een tent te delen of heb je liever je eigen tent? We hebben diverse soorten tenten, variërend van basic tot luxe. Voor ieder wat wils!

1- of 2-persoonstent Basic

Dit is een popup tent voor 1 of 2 personen. Slaap je In een 1-persoonstent basic, dan heb je de privacy van een eigen tent.

Boek je samen met iemand, dan verblijf je samen in een 2-persoonstent. Boek je alleen voor een 2-persoonstent basic, dan deel je de tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht.

De tent heeft 1 of 2 luchtbedden/matjes en beschikt over campingstoelen en een lampje. Er is geen elektriciteit in de tent. Neem je eigen slaapzak en (opblaas)kussen mee.

2-persoonstent De Waard

Op elk eiland hebben we windbestendige tweepersoons De Waard tenten staan. Op Vlieland zijn dit Apollo 3 tenten met luchtbedden. Op de andere eilanden zijn dit Pimpelmees tenten van De Waard (zie foto) met twee comfortabele campingbedden. Deze tenten hebben een slaapcompartiment en een ruime luifel voor de tent. Kussens en dekens zijn aanwezig.

Deze tent is uitgerust met twee campingstoelen en een lamp. Er is geen elektriciteit aanwezig.

Boek je samen met iemand, dan verblijf je samen in deze 2-persoonstent. Boek je alleen voor een 2-persoonstent De Waard, dan deel je de tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Het is ook mogelijk om deze tweepersoonstent voor alleengebruik te boeken.

Luxe tent voor 2, 3 of 4 personen

Verblijf in een ruime windbestendige tent met twee comfortabele (aero)bedden. Eventuele 3e en 4e personen overnachten op een comfortabel luchtmatras. Kussens en dekens zijn aanwezig.

We maken o.a. gebruik van De Waard tenten, zoals een Apollo 5 (zie foto). Per eiland kan het tenttype net even anders zijn. Er is volop ruimte. Je tent is uitgerust met comfortabele campingstoelen, tafel, kastjes, waterreservoir, drinkbekers, verlichting en oplaadpunt voor telefoons (op zonne-energie).

Deze tent kun je alleen boeken wanneer je samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen boekt.

Beddengoed (voor 2-persoonstent De Waard en Luxe tent)

Beddengoed (1-persoons) kun je zelf meenemen of huren voor € 17,50 per set. Geef dit bij boeking aan! Het gehuurde lakenpakket ontvang je op het eerste eiland en lever je weer in op het laatste eiland.

Faciliteiten

Soms is er elektriciteit op een gemeenschappelijke plek, maar niet overal zal elektriciteit aanwezig zijn, dus het is aan te raden om een powerbank mee te nemen om je telefoon op te kunnen laden. Wifi zal er regelmatig zijn (tegen betaling), maar je 4G bundel zal prima werken. De sanitaire voorzieningen zijn netjes, maar soms wel eenvoudig. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de Corona maatregelen die van toepassing zullen zijn. Mogelijk zijn er wat langere rijen dan gebruikelijk en dien je je aan extra hygiëne voorschriften te houden.

Verblijven onder voorbehoud

Tijdens de zomermaanden is het druk op de eilanden. Zeker tijdens deze coronatijd blijven veel Nederlanders dichterbij huis. Hoewel we goede afspraken hebben, kan het voorkomen dat genoemde campings niet beschikbaar zijn. In dat geval zoeken we naar een passend alternatief met dezelfde kwaliteit.

Verzorging

Dagelijks ontbijt inbegrepen

Lunches en diners zijn voor eigen rekening. Je hebt de volledige vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je luncht. Bij een leuke strandtent of haal verse broodjes bij de lokale bakker. Optioneel zullen er een aantal diner-opties aangeboden worden om met elkaar te eten. Denk aan een gezellige BBQ, gerookte verse vis proeven of een heerlijke maaltijd op de cam-ping, klaargemaakt voor een eerlijke prijs. Schrijf in en schuif maar aan!
Kookspullen zijn alleen voor gebruik door de begeleiding.

Vakantie Waddeneilanden | Vlieland Stortemelk | Waddenhop.com 1- en 2-persoonstenten Basic 2-persoonstent De Waard Pimpelmees Luxe tent De Waard Apollo 5

Vervoer

Naar de eilanden

Het Waddenhopavontuur begint in Holwerd en eindigt op Texel. Je reist op eigen gelegenheid naar Holwerd. Vanaf daar wordt onze bagage vervoerd naar Ameland. Wij maken de oversteek te voet.

Aan het einde van de reis op Texel kun je met de lokale bus of de Texelhopper naar de veerhaven reizen, waar je op de boot naar Den Helder stapt. Je kan zonder ticket aan boord stappen.

Tussen de eilanden

De overtochten tussen de eilanden zullen elke keer weer anders zijn. We maken de oversteek per watertaxi, rib en voormalige vissersboot.

De overtochten zullen met de volgende bootsoorten plaatsvinden (onder voorbehoud van wijzigingen):

 • Ameland – Terschelling per watertaxi
 • Terschelling – Vlieland per ribs
 • Vlieland – Texel per voormalige vissersboot

Vakantie Waddeneilanden | ribboot | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | De Vriendschap Texel | Waddenhop.com

Reisdata & prijzen

Kies de reisdatum van je keuze. Na het maken van je boeking vragen we een aanbetaling van 10%. Het restant ontvangen we graag 6 weken voor vertrek. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek? Dan ontvangen we graag per ommegaande de volledige reissom.


We kunnen helaas geen reis vinden die aan je criteria voldoet.

Leeftijdsgroepen

Reizen met reisgenoten in dezelfde levensfase geeft verbinding en verhoogt de beleving. We doen ons best om de leeftijdscategorieën zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Zolang de reis te boeken is voor de ‘Vroege Vogel’ reissom is de leeftijdscategorie ruim en flexibel. Zodra de status verandert in ‘Volle vaart vooruit’ passen we de leeftijdscategorie aan op basis van de leeftijden van de Vroege vogels. Daarbij streven we ernaar dat de leeftijden in de groep niet meer dan 15 jaar verschillen. Als Vroege vogel bepaal jij dus (mede) de leeftijdscategorie.

Boek nu, betaal slechts 10% aan

Wanneer je deze reis op tijd boekt dan hoef je slechts 10% van de totale reissom aan te betalen. Dit kan direct bij de boeking of kort daarna via een beveiligde betaallink. Het resterende bedrag hoef je pas 6 weken voor aanvang van de reis te betalen. We zullen je tegen die tijd een reminder sturen. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek, dan dien je de volledige reissom per ommegaande over te maken.

Annulering door Corona?

Het kan voorkomen dat het kabinet een corona maatregelen afkondigt waardoor deze reis niet uitgevoerd kan worden. Wij zullen je daar dan zo snel mogelijk over informeren. Indien je al betalingen gedaan hebt aan ons, ontvang je deze binnen 14 dagen retour. Wij maken geen gebruik van coronavouchers.

Coronaprotocol

Wij houden ons aan de richtlijnen van het kabinet en RIVM. De maatregelen veranderen met regelmaat. Voorafgaand aan de reis zullen wij jou het geldende protocol toesturen. Ook zullen we voor aankomst aan je vragen of je gezondheidsklachten hebt. In ieder geval houden wij ons aan de volgende voorschriften:

 • We houden anderhalve meter afstand
 • We wassen ons handen regelmatig
 • We schudden geen handen
 • Bij verkoudheid of koortsklachten laat je je testen. Bij een negatieve testuitslag blijf je thuis
 • Iedereen heeft mondkapjes bij zich voor verplaatsingen waarbij anderhalve meter niet mogelijk is