Droogvallen & overnachten op ‘t Wad

Schiermonnikoog » Ameland » Terschelling » Vlieland » Texel

Kun je niet kiezen uit al die mooie Waddenhopavonturen? Elke reis op onze website is net weer even anders. Het unieke aan deze reis is een overnachting aan boord van een historisch zeiljacht tijdens de overtocht van Ameland naar Terschelling. We vertrekken bij vloed en wanneer in de avond langzaam het water wegstroomt uit de Waddenzee leggen we droog op een zandbank. Niemand om ons heen, alleen zand, water en een ondergaande zon. Ga op het dek genieten van de mooiste zonsondergang die je in Nederland mee kunt maken. Als toetje volgt een heldere sterrenhemel zonder lichtvervuiling. Verken het universum. Houd je ogen open tot je vanzelf in slaap valt. Wad ’n overnachting! De volgende morgen zeilen we bij vloed verder naar Terschelling.

 

Je geniet extra van het voor de wereld unieke natuurgebied; de Waddenzee. De natuurlijke kracht en dynamiek van eb en vloed maakt dit stukje Werelderfgoed bijzonder. Planten en dieren moeten zich in het Waddengebied voortdurend aanpassen aan weer, wind en het getij. De ultieme vrijheid en onmetelijke weidsheid van het Waddengebied beleef je intenser wanneer je gaat eilandhoppen. En dat “gewoon” in Nederland! Tijdens deze groepsreis hoppen we over alle TVTAS eilanden met verschillende soorten boten, zoals watertaxi’s en snelle ribs.

 


Overzicht & Inbegrepen

25-49 jaar
min. 6 - max. 23 personen
NL reisleider
9 nachten verblijf op campings + 1 overnachting aan boord van een historisch zeiljacht
Keuze uit verblijf in basic tot luxe tenten
Dagelijks ontbijt + diner op dag 5 (overnachting aan boord historisch zeiljacht) inbegrepen
Overtochten Schiermonnikoog – Ameland, Ameland – Terschelling, Terschelling – Vlieland en Vlieland - Texel
 • Fietshuur op Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland
 • Bagagetransporten op de eilanden
 • Waddenzwerftocht op Ameland

Jullie #Waddenhop momenten

34 1
27 1
5 0

Dag 1 t/m 2 | Schiermonnikoog

Dag 1: aankomst op Schiermonnikoog

Ons avontuur begint op Schiermonnikoog. Op eigen gelegenheid reis je naar het kleinste Nederlandse Waddeneiland. Via Groningen of Leeuwarden kom je in Lauwersoog, waar je op de boot stapt. Bij aankomst op het eiland staat de reisleiding klaar om je te verwelkomen op de Wadden. Vervolgens stappen we op de fiets naar onze knusse camping op het westelijke deel van Schiermonnikoog. ’s Middags kun je het dorp verkennen en misschien wel het breedste strand van Europa beleven!

Dag 2: Schiermonnikoog

Vandaag heb je de hele dag de tijd om de schoonheid van Schiermonnikoog te verkennen. Schier is één en al natuur en in zijn geheel een nationaal park. Stap op de fiets of maak een mooie wandeling. Wanneer je oostwaarts gaat kom je al snel in ongerepte natuur, waar bijna geen mens te bekennen is. Wil je het avontuur een beetje actief beginnen? Het activiteitenstrand aan de noordkant is de perfecte plek voor blokarten en powerkiten (optioneel). Uiteraard bij de juiste weersomstandigheden. Mocht het windstil zijn, dan heb je op de andere Waddeneilanden nog volop kans om deze gave activiteiten te ondernemen.

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een minicamping
Ontbijt op dag 2
Fietshuur op Schiermonnikoog

Bij te boeken

Blokarten & Powerkiten (2 uur) ca. € 35 p.p.Dag 3 t/m 4 | Ameland

Dag 3: Schiermonnikoog – Ameland

Tijd voor de eerste hop, op naar Ameland! We stappen aan boord van een watertaxi, die ons in ongeveer anderhalf tot twee uur naar de haven van Nes brengt. Het moment van de overtocht is afhankelijk van het tij. Alleen bij vloed kan de overtocht gemaakt worden. Bij aankomst staan onze fietsen klaar en wordt onze bagage naar de camping gebracht. We verblijven 2 nachten op een mooie camping aan de rand van de duinen.

Dag 4: Ameland

Ooit in je leven wil je lopen op de bodem van de Waddenzee. Dit is iets unieks voor Nederland en kan alleen bij eb op bepaalde plekken bij de Waddenzee. Tussen Hollum en Ballum neemt een lokale Amelander ons mee het Wad op (inbegrepen). Ruik, voel en proef de levendige Waddenzee en ervaar de snelheid waarmee het water wegvloeit en binnenkomt. De karakteristieke eilander zit vol verhalen, waar we zeker aandachtig naar zullen luisteren. Voor of na deze Waddenzwerftocht heb je de tijd om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen. Vanaf de vuurtoren loopt een fietspad door de duinen helemaal naar de andere kant van het eiland, waar je uitkomt bij de kwelders van ’t Oerd. Op de terugweg kun je stops maken in het gezellige Nes en afsluiten met een Nobeltje (het lokale likeurtje) in Ballum.

Ameland
Ameland

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een mooie duincamping
Ontbijt op dag 3 en 4
Overtocht per watertaxi van Schiermonnikoog naar Ameland
Waddenzwerftocht met lokale Amelander
Fietshuur op Ameland

Bij te boeken

Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 30 p.p.
Paardrijden (1 uur) ca. € 26,50 p.p.
Blokarten (1 uur) ca. € 27,50 p.p.Dag 5 t/m 7 | Terschelling

Dag 5: Ameland – Terschelling

’s Middags verlaten we Ameland per historisch zeiljacht. We vertrekken bij vloed en zeilen zover we kunnen. Langzaam trekt het water weg en bij wantij kunnen we niet anders dan droogvallen op het wad. Als we geluk hebben, kunnen we van boord om een stukje over het drooggevallen wad te lopen. Ondertussen zien we langzaam de zon onder gaan (uiteraard bij mooie weer). Een beter uitzicht kun je niet hebben. Wie maakt de beste zonsondergangfoto? Nadat de zon helemaal onder is, komt er een sterrenhemel tevoorschijn waarvan je dacht dat je die in Nederland nooit zou kunnen ervaren. Op ’t Wad hebben we geen last van lichtvervuiling en daardoor zie je oneindig veel sterren. Je raakt niet uitgekeken! Wanneer het water weer de Waddenzee binnenkomt en het zeiljacht weer loskomt, varen we verder in de richting van de haven van West Terschelling. In de verte zie je de Brandaris al!

Dag 6: Terschelling

Nadat we aangemeerd zijn, stappen we op de fiets naar de camping, waar we de komende 2 nachten verblijven. Je hebt twee volle dagen om Terschelling te verkennen. Stap op de fiets en fiets naar de andere kant van het eiland. Letterlijk tot ’Oosterend’ waar je op de Boschplaat kunt rondzwerven of naar het drenkelingenhuisje kunt wandelen. Hier heeft de natuur de vrije loop.

Dag 7: Terschelling

Uniek op Terschelling is wadkanoën (optioneel) naar een zeehondenbank. Per kano kun je dichtbij een zandbank komen waar zeehonden liggen te rusten. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano! Bij zonsondergang kunnen we hiken naar “de Hoge duin” om na een mooie steile klim te genieten van een kleurenspektakel, terwijl we uitkijken over het westen van Terschelling en Vlieland.

Terschelling
Terschelling

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een mooie camping in de bossen
Ontbijt op dag 5 t/m 7 en diner op dag 5
Overtocht naar Terschelling met een historisch zeiljacht inclusief overnachting aan boord
Fietshuur op Terschelling

Bij te boeken

Wadkanoën naar zeehondenbank (3 uur) ca. € 52,50 p.p.
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 35 p.p.
Paardrijden (2 uur) ca. € 39 p.p.Dag 8 t/m 9 | Vlieland

Dag 8: Terschelling – Vlieland

Vanaf Terschelling heb je het volgende eiland al zien liggen; Vlieland. In de ochtend maken we met snelle ribs in 20 minuten de overtocht naar Vlieland. Vlieland is een langgerekt eiland welke voor de helft bestaat uit de Vliehors, de Sahara van het noorden. In het enige dorp Oost Vlieland speelt het unieke eilandleven zich af. Ons tentenkamp staat op een prachtige plek in de duinen. Hier verblijven we 1 nacht. Je hebt op Vlieland een fiets tot je beschikking. Ga erop uit en verken het eiland. Je kunt langs de dijk van de Waddenzee naar het Posthuys fietsen en vervolgens door het uitgestrekte duingebied naar een strandopgang naar het Noordzeestrand. De rest van de dag kun je genieten van het strand bij de camping. Wanneer de zon is ondergegaan kunnen we de mooiste reisverhalen delen bij het kampvuur.

Vlieland
Vlieland

Overzicht & Inbegrepen

1 nacht verblijf op slechts 1 duin verwijderd van zee
Ontbijt op dag 8
Bootovertocht Terschelling - Vlieland met een rib
Fietshuur op Vlieland

Bij te boeken

Vliehors Express ca. € 24,50 p.p. voor dagexcursie en ca. € 29,50 voor nachtexcursie
Golfsurfen (2 uur) ca. € 35 p.p.
Kitesurfen introductiecursus (2 uur) ca. € 95 p.p.Dag 9 t/m 10 | Texel

Dag 9: Vlieland – Texel

Vandaag maken we onze TVTAS tour compleet met een overtocht naar Texel. We stappen aan boord van een voormalig visserschip en varen bij vloed de Waddenzee over naar de Cocksdorp. Texel is het grootste en bekendste Nederlandse Waddeneiland. Aangekomen op Texel gaan we naar de groepsaccommodatie of camping waar de tenten al klaar staan. Geniet tijdens de zonsondergang van het populaire lokale bier ‘Texel’s Schuumkoppe’

Dag 10: Texel

Het duingebied langs de Noordzee is het meest unieke van het eiland Texel. Deze ochtend kunnen we het nationale park “Duinen van Texel” te voet verkennen en eindigen bij een leuke strandtent. De rest van de dag heb je de tijd voor jezelf om erop uit te gaan. Huur een fiets en maak een mooie tocht naar een ander deel van het eiland of ga paardrijden (optioneel) in de duinen. Ook kun je een bezoek brengen aan Ecomare om meer te weten te komen over het Wad. Er is van alles te doen op Texel

Dag 11: Einde van ons avontuur

Er komt een einde aan ons eilandhopavontuur. Wad hebben we genoten! Je kunt vandaag nog op het eiland blijven en zelf bepalen welke boot je naar Den Helder neemt.

Onvoorziene (weers)omstandigheden

In uitzonderlijke situaties kan het gebeuren dat weersomstandigheden ons dwingen het reisprogramma aan te passen. Zo kan het te hard waaien om een overtocht veilig te laten plaatsvinden. De reisleiding bekijkt de mogelijke oplossingen, zoals het reizen via de vaste wal met veerboten of het langer blijven op het eiland tot de weersomstandigheden verbeterd zijn, en zal je zo snel mogelijk informeren over de aanpassing in het reisprogramma.

Texel
Texel

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten in een tent bij een groepsaccommodatie of op een kleine camping
Ontbijt op dag 9 t/m 11
Overtocht Vlieland-Texel per voormalig vissersschip

Bij te boeken

Fietshuur Texel ca. € 15 per dag
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 25 p.p.
Windsurfen (1 uur) ca. € 25 p.p.Verblijf

Kamperen op de mooiste campings

Tijdens het Eilandhoppen op de Wadden verblijven we op campings. Elke 2 nachten verplaatsen we ons naar het volgende eiland. Tijdens deze reis verblijven we op (onder voorbehoud):

 • Mini Camping de Duinhoeve op Schiermonnikoog (2 nachten)
 • Camping Klein Vaarwater op Ameland (2 nachten)
 • Groepskampeerterrein Staatbosbeheer op Terschelling (2 nachten)
 • Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland (1 nacht)
 • Bij groepsaccommodatie de Zwaluwhof/Nieuw Vredenstein of een kleine camping op Texel (2 nachten)

Bij aankomst op elk eiland staan de tenten al klaar. Je zult merken dat de sfeer overal weer net even anders is. De ene camping ligt één duin verwijderd van zee en een andere camping ligt in de bossen. Hierdoor hebben we op verschillende campings ook verschillende type tenten en kan de indeling per camping verschillen.

Tenten

Kies je ervoor om samen met een reisgenoot een tent te delen of heb je liever je eigen tent? We hebben diverse soorten tenten, variërend van basic tot luxe. Voor ieder wat wils!

1- of 2-persoonstent Basic

Dit is een popup tent voor 1 of 2 personen. Slaap je In een 1-persoonstent basic, dan heb je de privacy van een eigen tent.

Boek je samen met iemand, dan verblijf je samen in een 2-persoonstent. Boek je alleen voor een 2-persoonstent basic, dan deel je de tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht.

De tent heeft 1 of 2 luchtbedden/matjes en beschikt over campingstoelen en een lampje. Er is geen elektriciteit in de tent. Neem je eigen slaapzak en (opblaas)kussen mee.

2-persoonstent De Waard

Op elk eiland hebben we windbestendige tweepersoons De Waard tenten staan. Op Vlieland zijn dit Apollo 3 tenten met luchtbedden. Op de andere eilanden zijn dit Pimpelmees tenten van De Waard (zie foto) met twee comfortabele campingbedden. Deze tenten hebben een slaapcompartiment en een ruime luifel voor de tent. Kussens en dekens zijn aanwezig.

Deze tent is uitgerust met twee campingstoelen en een lamp. Er is geen elektriciteit aanwezig.

Boek je samen met iemand, dan verblijf je samen in deze 2-persoonstent. Boek je alleen voor een 2-persoonstent De Waard, dan deel je de tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. Het is ook mogelijk om deze tweepersoonstent voor alleengebruik te boeken.

Luxe tent voor 2, 3 of 4 personen

Verblijf in een ruime windbestendige tent met twee comfortabele (aero)bedden. Eventuele 3e en 4e personen overnachten op een comfortabel luchtmatras. Kussens en dekens zijn aanwezig.

We maken o.a. gebruik van De Waard tenten, zoals een Apollo 5 (zie foto). Per eiland kan het tenttype net even anders zijn. Er is volop ruimte. Je tent is uitgerust met comfortabele campingstoelen, tafel, kastjes, waterreservoir, drinkbekers, verlichting en oplaadpunt voor telefoons (op zonne-energie).

Deze tent kun je alleen boeken wanneer je samen met één of meerdere vrienden/vriendinnen boekt.

Beddengoed (voor 2-persoonstent De Waard en Luxe tent)

Beddengoed (1-persoons) kun je zelf meenemen of huren voor € 17,50 per set. Geef dit bij boeking aan! Het gehuurde lakenpakket ontvang je op het eerste eiland en lever je weer in op het laatste eiland.

Historisch zeiljacht

Tijdens de overtocht van Ameland naar Terschelling overnachten we aan boord van een historisch zeiljacht. Gedurende de dag zijn we meestal op het dek, maar ’s nachts overnacht je in 2-/4-persoons hutten. Heb je een 1-persoonstent geboekt dan doen we ons best om een eigen hut voor je te reserveren. Of dat lukt hangt af van de beschikbaarheid.

Verblijven onder voorbehoud

Tijdens de zomermaanden is het druk op de eilanden. Zeker tijdens deze corona tijd blijven veel Nederlanders dichterbij huis. Hoewel we goede afspraken hebben, kan het voorkomen dat genoemde campings niet beschikbaar zijn. In dat geval zoeken we naar een passend alternatief met dezelfde kwaliteit.

 

Verzorging

Dagelijks ontbijt inbegrepen

Na elke overnachting wordt je wakker met een lekker ontbijt met koffie, thee, brood(jes), zoet & hartig beleg, fruit en af en toe een eitje.

Lunches en diners

Lunches en diners zijn voor eigen rekening. Je hebt de volledige vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je luncht. Bij een leuke strandtent of haal verse broodjes bij de lokale bakker. Optioneel zullen er een aantal diner-opties aangeboden worden om met elkaar te eten. Denk aan een gezellige BBQ, gerookte verse vis proeven of een heerlijke maaltijd op de camping, klaargemaakt voor een eerlijke prijs. Schrijf in en schuif maar aan!
Kookspullen zijn alleen voor gebruik door de begeleiding.

Vakantie Waddeneilanden | Vlieland Stortemelk | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | camping Wadden | Waddenhop.com 1- en 2-persoonstenten Basic 2-persoonstent De Waard Pimpelmees Luxe tent De Waard Apollo 5

Vervoer

Naar de eilanden

Het Waddenhopavontuur begint op Schiermonnikoog en eindigt op Texel. Je reist op eigen gelegenheid (OV) naar het eerste eiland. Deze bootovertocht is niet inbegrepen in de reissom. Neem de boot van 12.30 uur vanuit de veerhaven van Lauwersoog. Bij aankomst om ca. 13.20 uur staat de reisleiding op je te wachten. We halen een fiets op bij de fietsverhuurder en fietsen naar de eerste camping.

Aan het einde van de reis op Texel kun je zelf bepalen wanneer je met de lokale bus of de Texelhopper naar de veerhaven reist, waar je op de boot naar Den Helder stapt. Je kan zonder ticket aan boord stappen.

Tussen de eilanden

De overtochten tussen de eilanden zullen elke keer weer anders zijn. We maken de oversteek per watertaxi, historische zeilboot, rib en een oude vissersboot. Zo beleef je de Waddenzee op elke mogelijke manier!

De overtochten zullen met de volgende bootsoorten plaatsvinden (onder voorbehoud van wijzigingen):

 • Schiermonnikoog naar Ameland per watertaxi
 • Ameland – Terschelling per historische zeilboot
 • Terschelling – Vlieland per ribs
 • Vlieland – Texel per voormalige vissersboot

Vakantie Waddeneilanden | De Vriendschap Texel | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | historisch zeilschip | Waddenhop.com

Reisdata & prijzen

Kies de reisdatum van je keuze. Na het maken van je boeking vragen we een aanbetaling van 10%. Het restant ontvangen we graag 6 weken voor vertrek. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek? Dan ontvangen we graag per ommegaande de volledige reissom.


We kunnen helaas geen reis vinden die aan je criteria voldoet.

 Leeftijdsgroepen

Reizen met reisgenoten in dezelfde levensfase geeft verbinding en verhoogt de beleving. We doen ons best om de leeftijdscategorieën zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Zolang de reis te boeken is voor de ‘Vroege Vogel’ reissom is de leeftijdscategorie ruim en flexibel. Zodra de status verandert in ‘Volle vaart vooruit’ passen we de leeftijdscategorie aan op basis van de leeftijden van de Vroege vogels. Daarbij streven we ernaar dat de leeftijden in de groep niet meer dan 15 jaar verschillen. Als Vroege vogel bepaal jij dus (mede) de leeftijdscategorie.

Boek nu, betaal slechts 10% aan

Wanneer je deze reis op tijd boekt dan hoef je slechts 10% van de totale reissom aan te betalen. Dit kan direct bij de boeking of kort daarna via een beveiligde betaallink. Het resterende bedrag hoef je pas 6 weken voor aanvang van de reis te betalen. We zullen je tegen die tijd een reminder sturen. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek, dan dien je de volledige reissom per ommegaande over te maken.

Annulering door corona?

Het kan voorkomen dat het kabinet een coronamaatregelen afkondigt waardoor deze reis niet uitgevoerd kan worden. Wij zullen je daar dan zo snel mogelijk over informeren. Indien je al betalingen gedaan hebt aan ons, ontvang je deze binnen 14 dagen retour. Wij maken geen gebruik van coronavouchers.

Coronaprotocol

Wij houden ons aan de richtlijnen van het kabinet en RIVM. De maatregelen veranderen met regelmaat. Voorafgaand aan de reis zullen wij jou het geldende protocol toesturen. Ook zullen we voor aankomst aan je vragen of je gezondheidsklachten hebt. In ieder geval houden wij ons aan de volgende voorschriften:

 • We houden anderhalve meter afstand
 • We wassen ons handen regelmatig
 • We schudden geen handen
 • Bij verkoudheid of koortsklachten laat je je testen. Bij een negatieve testuitslag blijf je thuis
 • Iedereen heeft mondkapjes bij zich voor verplaatsingen waarbij anderhalve meter niet mogelijk is