Eilandhoppen van Texel naar Schier met het gezin

Texel » Vlieland » Terschelling » Ameland » Schiermonnikoog

Iedereen herinnert zich de TVTAS eilanden uit de schoolboeken; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Nu weg met die boeken, we gaan ze bezoeken. Het is vakantie en we hoppen van eiland naar eiland met een voormalige vissersboot, snelle rib en historische zeilboot. Deze familiereis is één groot avontuur voor jong en oud(er). Op de eilanden kun je toffe activiteiten ondernemen. Wil je zeehonden van dichtbij zien? Maak een tochtje naar een zeehondenbank. Grote kans dat een nieuwsgierige zeehond even komt kijken wie die pottenkijkers zijn. Houd je van actie? Ga dan strandzeilen. Bij een lekker windje kun je over het strand scheuren. Ja mam no worries, dit is veilig!

Eilandhoppen voor families
Eilandhoppen doe je met je gezin. Jullie hebben alle vrijheid om je eigen plan te trekken. Waarschijnlijk ontmoet je ook andere families die gaan eilandhoppen. Voor de kinderen/jeugd is het gemakkelijk om nieuwe vriendschappen te sluiten, terwijl ouders met elkaar een drankje kunnen drinken. Iedereen vakantie & avontuur!


Overzicht & Inbegrepen

11 nachten verblijf op campings
Keuze uit verblijf in verschillende type tenten. Mogelijkheden voor kinderen om in een eigen tentje te slapen
Dagelijks een lekker ontbijtje
Overtochten Texel – Vlieland, Vlieland – Terschelling & Terschelling - Ameland, Ameland - Schiermonnikoog
Waddenhop host op elk eiland
  • Fietshuur op Vlieland, Terschelling en Ameland

Jullie #Waddenhop momenten

5 0
34 1
27 1
36 2
52 2

Dag 1 t/m 2 | Texel

Dag 1: aankomst op Texel

Dit familieavontuur begint op Texel. Op eigen gelegenheid reizen jullie naar het bekendste Nederlandse Waddeneiland. Via Den Helder ben je met de veerboot snel op het eiland. Hier verblijven jullie twee nachten in tenten op een kleine camping. Een goed begin van het eilandhoppen is het huren van fietsen. Verken de Duinen van Texel en neem een frisse duik in de Noordzee.

Dag 2: Texel

Vanuit het verblijf kun je alle kanten op! Waar heb je zin in? Leren golfsurfen of paardrijden in de duinen? Op het familie eiland Texel zijn volop mogelijkheden voor alle leeftijden. Wil je je verdiepen in de rijke biodiversiteit van de Waddenzee, dan kun je naar Ecomare. Per jaar vangt Ecomare ongeveer 100 jonge, zieke, verzwakte of gewonde zeehonden op. Als ze weer helemaal gezond zijn, gaan ze terug naar zee. Maar er wonen hier ook permanent zeehonden die niet meer terug kunnen naar zee. Goed werk dus!

Texel
Texel

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf in een tent op een kleine camping
Ontbijt op dag 2

Bij te boeken

Fietshuur Texel ca. € 15 per dag
Paardrijden vanaf ca. € 19 per uur
Windsurfen (1 uur) ca. € 25 p.p.
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 25 p.p.Dag 3 t/m 4 | Vlieland

Dag 3: Texel – Vlieland

Het is alweer tijd om het eerste Waddeneiland te verlaten. Op naar Vlieland! Er staat een spectaculaire overtocht gepland. Bij De Cocksdorp stappen we aan boord van een voormalig vissersschip. Die brengt ons naar het meest westelijke punt van Vlieland. Je ziet het al meteen liggen. Kijk goed om je heen, want de kans is best groot dat je een zeehond spot. Wanneer we aanmeren staat er een stoere gele truck klaar voor een tocht door ‘de Sahara van het Noorden’. Het westen van Vlieland bestaat namelijk alleen maar uit zand en voelt aan als een woestijn. Dit gebied is militair oefenterrein en alleen toegankelijk met de Vliehors Express. Hiermee reizen we naar het Posthuys in de bewoonde wereld. Hier staat je huurfiets al klaar, waarmee we door de duinen naar Kampeerterrein Stortemelk fietsen. Bagage wordt naar de camping gebracht. Je hoeft slechts één duin over om een duik in zee te kunnen nemen. Ideaal! We verblijven twee nachten op Stortemelk. Zullen we ’s avonds een kampvuurtje op het strand maken? Wie heeft er een sterk verhaal?

Dag 4: Vlieland

Je hebt vandaag de hele dag de tijd om te genieten van het meest avontuurlijke Waddeneiland. Neem een frisse ochtendduik in de Noordzee en stap op de fiets om het eiland verder te verkennen. In Oost-Vlieland, het enige dorp van Vlieland, kun je slenteren door de Dorpsstraat en eindigen bij de  Vuurboetsduin. Bovenop deze duin bevindt zich de vuurtoren van Vlieland. Liefkozend de ‘Kabouter’ genoemd. Een vuurtoren hoeft niet hoog te zijn als hij op de hoogste duin van het eiland staat. Beklim deze duin maar eens en kijk uit over Oost Vlieland en de Waddenzee. Fiets vervolgens verder richting het Badhuys en proef onderweg een zeewierloempia. Vlakbij het Badhuys kun je diverse (optionele) activiteiten ondernemen, zoals blokarten, brandingkayakken of surfen.

Het westen van het eiland bestaat eigenlijk alleen maar uit zand. Dit wordt ook wel de Sahara van het noorden genoemd. Dit gebied is militair oefenterrein en alleen toegankelijk met een stoere gele truck. Je kunt mee op een excursie met de Vliehors Express (optioneel). Er wordt een stop gemaakt bij het drenkelingenhuisje en bij het uiterste westelijke puntje. Hier liggen vaak zeehonden te zonnen. Vanaf hier kun je ook even zwaaien naar je vrienden op Texel!

Vlieland
Vlieland

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op slechts 1 duin verwijderd van zee
Ontbijt op dag 3 en 4
Overtocht Texel - Vlieland per voormalige vissersboot & Vliehors Express
Fietshuur op Vlieland

Bij te boeken

Vliehors Express ca. € 29,50 voor avondexcursie
Golfsurfen (2 uur) ca. € 35 p.p.
Kitesurfen introductiecursus (2 uur) ca. € 95 p.p.Dag 5 t/m 6 | Terschelling

Dag 5: Vlieland – Terschelling

Vanaf Vlieland heb je het volgende eiland al zien liggen. We stappen aan boord van een rib. Dit is een soort speedboot, waarmee we in 20 minuten op Terschelling zijn. In de verte zie je de Brandaris al! Nadat we aangemeerd zijn, stappen we op de fiets naar de camping in de bossen vlak buiten West Terschelling, waar we de komende 2 nachten verblijven. Zin om vanavond de zonsondergang vanaf de hoogste duin te bekijken? Je moet er wel wat voor over hebben!

Dag 6: Terschelling

Jullie kunnen vandaag het langgerekte eiland Terschelling verkennen met jullie fiets. Er is hier genoeg te beleven. Je kunt helemaal naar het oosten fietsen en wandelen naar het drenkelingenhuisje of naar het bunkermuseum. Houd je van wat meer actie? Als het vrijwel windstil is kun je gaan suppen op de Waddenzee. Wanneer het lekker waait is blokarten juist een goede optie. En wanneer er een goede branding is kun je gaan golfsurfen. Een populaire activiteit op Terschelling is wadkanoën (weersafhankelijk). Per kano kun je dichtbij een zandbank komen waar zeehonden liggen te rusten. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano!

Terschelling
Terschelling

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een mooie camping in de bossen
Ontbijt op dag 5 en 6
Overtocht Vlieland – Terschelling per rib of watertaxi
Fietshuur op Terschelling

Bij te boeken

Wadkanoën naar zeehondenbank (3 uur) ca. € 52,50 p.p. (v.a. 15 jaar)
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 35 p.p.
Blokarten ca. € 39 p.p.Dag 7 t/m 9 | Ameland

Dag 7: Terschelling – Ameland

’s Ochtends na het ontbijt checken jullie uit. Afhankelijk van het getij en het soort boot vind de overtocht ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds plaats. In de meeste gevallen gaan jullie per watertaxi naar Ameland. Deze overtocht duurt ca. anderhalf uur. Soms vindt de overtocht plaats per excursieboot. Deze vertrekt aan het begin van de avond vanuit de haven van West Terschelling. We zijn afhankelijk van eb en vloed 3 tot 4 uur onderweg. Kijk vanaf het bovendek uit over de Waddenzee. Wie weet zie je zeehonden! Als we aankomen staan er fietsen voor ons klaar en fietsen we naar de camping.

Dag 8 en 9: Ameland

Heb jij wel eens op de bodem van de zee gelopen? Vandaag gaan we op een Waddenzwerftocht (inbegrepen) met een echte Amelander. Trek oude schoenen aan en stap op ’t Wad. We gaan op zoek naar kokkels, schelpen en oesters. Wie durft er verse oester te proeven? We komen allerlei culinaire hoogstandjes tegen op het Wad. Proef maar! Voor of na het wadlopen kun je Ameland per fiets verkennen of een leuke activiteit op het strand ondernemen. Heb jij wel eens gesurft?

Ameland
Ameland

Overzicht & Inbegrepen

3 nachten verblijf op een mooie duincamping
Ontbijt op dag 7, 8 en 9
Overtocht Terschelling naar Ameland per watertaxi of excursieboot
Fietshuur op Ameland
Waddenzwerftocht met echte Amelander

Bij te boeken

Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 30 p.p.
Paardrijden (1 uur) ca. € 26,50 p.p.
Blokarten (1 uur) ca. € 27,50 p.p.Dag 10 t/m 11 | Schiermonnikoog

Dag 10: Ameland – Schiermonnikoog

We trotseren de elementen van de Waddenzee. Met een historisch zeilschip maken we de overtocht van Ameland naar Schiermonnikoog. De vertrektijd en de duur van de overtocht is afhankelijk van het tij. We vertrekken bij vloed en varen zover we kunnen. Met elkaar hijsen we de zeilen en varen door de smalle geulen. Wees gerust, er is een ervaren schipper aan boord. Als het eb wordt en we niet verder kunnen varen zal dit mooie zeilschip droogvallen op het Wad. Afhankelijk van de locatie kun je van boord en een stuk over het wad lopen. Langzaam zien we het water weer de Waddenzee instromen. Als er weer genoeg water is en het zeilschip los komt van de zandbank gaat de zeiltocht verder en komen we uit in de haven van Ameland. Na aankomst fietsen we naar de camping in de duinen. We blijven 2 nachten op Schiermonnikoog.

N.B. Soms lukt het om Schier te bereiken voordat het eb is, dan valt het zeiljacht niet droog.

Dag 11: Schiermonnikoog

Vandaag hebben jullie de hele dag de tijd om de schoonheid van Schiermonnikoog te verkennen. Schier is één en al natuur en in zijn geheel een nationaal park. Stap op de fiets of maak een mooie wandeling. Wanneer je oostwaarts gaat kom je al snel in ongerepte natuur, waar bijna geen mens te bekennen is. Wil je het avontuur een beetje actief beginnen? Het activiteitenstrand aan de noordkant is de perfecte plek voor blokarten en powerkiten (optioneel).

Dag 12: Schiermonnikoog – einde reis

Er komt een einde aan het avontuur op de TVTAS eilanden. Jullie kunnen zelf bepalen welke boot jullie naar Lauwersoog nemen. Ongeveer elke 3 uur vertrekt er een veerboot naar de vaste wal. Wil je nog genieten van het strand of een activiteit ondernemen?

Onvoorziene (weers)omstandigheden

In uitzonderlijke situaties kan het gebeuren dat weersomstandigheden ons dwingen het reisprogramma aan te passen. Zo kan het te hard waaien om een overtocht veilig te laten plaatsvinden. Onze crew bekijkt de mogelijke oplossing, zoals het reizen via de vaste wal met veerboten of het langer blijven op het eiland tot de weersomstandigheden verbeterd zijn, en zal je zo snel mogelijk informeren over de aanpassing in het reisprogramma.

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een knusse camping
ontbijt op dag 10, 11 en 12
Overtocht naar Schiermonnikoog per historisch zeiljacht
Fietshuur op Schiermonnikoog

Bij te boeken

Blokarten en powerkiten (2 uur) ca. € 35 p.p.Verblijf

Kamperen op de mooiste campings.

Tijdens het Eilandhoppen op de Wadden verblijven we op campings. Elke 2 a 3 nachten verplaatsen we ons naar het volgende eiland. Bij aankomst op elk eiland staan de tenten al klaar. Tijdens deze reis verblijven we op (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • De Tesselse Camping op Texel (2 nachten)
  • Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland (2 nachten)
  • Groepskampeerterrein Staatbosbeheer op Terschelling (2 nachten)
  • Camping Klein Vaarwater op Ameland (3 nachten)
  • Mini Camping de Duinhoeve of Seedune op Schiermonnikoog (2 nachten)

Je zult merken dat de sfeer overal weer net even anders is. De ene camping ligt één duin verwijderd van zee en een andere camping ligt in de bossen, maar toch centraal. Hierdoor hebben we op verschillende campings ook verschillende type tenten en kan de indeling per camping verschillen.

Tenten

Kies je ervoor om met je gezin in één tent te verblijven of verblijven je kind(eren) liever in een eigen tent? Kies uit de onderstaande mogelijkheden:

Luxe familietent voor 2, 3 of 4 personen

Verblijf in een ruime windbestendige tent voor het hele gezin met twee comfortabele (aero)bedden voor de ouders. Kinderen overnachten op een comfortabel luchtmatras. Kussens en dekens zijn aanwezig. Beddengoed kun je zelf meenemen of huren.

We maken o.a. gebruik van De Waard tenten, zoals een Apollo 5 (zie foto). Per eiland kan het tenttype net even anders zijn. Er is volop ruimte voor het hele gezin. Je tent is uitgerust met comfortabele campingstoelen, tafel, kastje en verlichting. Er is geen elektriciteit aanwezig in de tent.

Tweepersoonstent De Waard

Deze knusse tent is perfect voor gezinnen, waarbij de kinderen graag in een eigen tent overnachten. Op elk eiland hebben we tweepersoons De Waard tenten staan. Op de meeste eilanden zijn dit Pimpelmees tenten van De Waard (zie foto). Deze tenten hebben een slaapcompartiment en een ruime luifel voor de tent.

In het slaapcompartiment zijn twee comfortabele campingbedden. Kussens en dekens zijn aanwezig.

Deze tent is uitgerust met twee campingstoelen en een lamp. Er is geen elektriciteit aanwezig.

Het is mogelijk om voor je gezin 2x een tweepersoonstent te boeken.

Basic bijzettent voor 1 of 2 kinderen

Speciaal voor kinderen die in een eigen tent willen overnachten bieden we de mogelijkheid om een bijzettent bij te boeken voor 1 of 2 kinderen. Dit is een popup tent met luchtbedden en een lampje. Deze tent wordt naast de tent van de ouders geplaatst.

Beddengoed 

Beddengoed (1-persoons) kun je zelf meenemen of huren voor € 17,50 per set. Geef dit bij boeking aan! Het gehuurde lakenpakket ontvang je op het eerste eiland en lever je weer in op het laatste eiland.

Faciliteiten

Soms is er elektriciteit op een gemeenschappelijke plek, maar niet overal zal elektriciteit aanwezig zijn, dus het is aan te raden om een powerbank mee te nemen om je telefoon op te kunnen laden. In sommige gevallen is er elektriciteit op zonne-energie aanwezig. Wifi zal er regelmatig zijn (tegen betaling), maar je 4G bundel zal prima werken. De sanitaire voorzieningen zijn netjes, maar soms wel eenvoudig. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de coronamaatregelen die van toepassing zullen zijn. Mogelijk zijn er wat langere rijen dan gebruikelijk en dien je je aan extra hygiënevoorschriften te houden.

Verblijven onder voorbehoud

Tijdens de zomermaanden is het druk op de eilanden. Zeker tijdens deze corona tijd blijven veel Nederlanders dichterbij huis. Hoewel we goede afspraken hebben, kan het voorkomen dat genoemde campings niet beschikbaar zijn. In dat geval zoeken we naar een passend alternatief met dezelfde kwaliteit.

Verzorging

Dagelijks ontbijt inbegrepen

Na elke overnachting wordt je wakker met een lekker ontbijt met koffie, thee, brood(jes), zoet & hartig beleg, fruit en af en toe een eitje.

Lunches en diners

Lunches en diners zijn voor eigen rekening. Je hebt de volledige vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je luncht. Bij een leuke strandtent of haal verse broodjes bij de lokale bakker. Optioneel zullen er een aantal diner-opties aangeboden worden om met elkaar te eten. Denk aan een gezellige BBQ, gerookte verse vis proeven of een heerlijke maaltijd op de camping, klaargemaakt voor een eerlijke prijs. Schrijf in en schuif maar aan!

Kookspullen zijn alleen voor gebruik door de begeleiding.

Vakantie Waddeneilanden | Vlieland Stortemelk | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | camping Wadden | Waddenhop.com Luxe tent De Waard Apollo 5 2-persoonstent De Waard Pimpelmees 1- en 2-persoonstenten Basic

Vervoer

Naar de eilanden

Het Waddenhopavontuur begint op Texel en eindigt op Schiermonnikoog. Je reist op eigen gelegenheid naar het eerste eiland. Deze bootovertocht is niet inbegrepen in de reissom. Vanuit Den Helder vertrekt elk half uur een boot naar Texel. De overtocht duurt ca. 20 minuten. Hou er rekening mee dat het in de zomermaanden druk kan zijn en je soms moet wachten op een volgende boot. Vanuit Schiermonnikoog kun je met de veerboot naar Lauwersoog. Er zijn reguliere afvaarten (ca, 50 minuten) en sneldiensten (ca. 20 minuten).

Wij raden aan om met openbaar vervoer naar Den Helder te reizen en vanaf Lauwersoog weer terug naar huis.

 

Tussen de eilanden

De overtochten tussen de eilanden zullen elke keer weer anders zijn. We maken de oversteek per voormalige vissersboot, een snelle rib, een historische zeilboot en een watertaxi. Zo beleef je de Waddenzee op verschillende manieren.

De overtochten zullen met de volgende bootsoorten plaatsvinden (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • Texel – Vlieland per voormalige vissersboot &Vliehors Express
  • Vlieland – Terschelling per rib
  • Terschelling – Ameland per watertaxi of excursieboot
  • Ameland – Schiermonnikoog per historische zeiljacht

Vakantie Waddeneilanden | ribboot | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | historisch zeilschip | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | De Vriendschap Texel | Waddenhop.com

Reisdata & prijzen

Kies de reisdatum van je keuze. Na het maken van je boeking vragen we een aanbetaling van 25%. Het restant ontvangen we graag 6 weken voor vertrek. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek? Dan ontvangen we graag per ommegaande de volledige reissom.


We kunnen helaas geen reis vinden die aan je criteria voldoet.