In het ritme van eb en vloed

Texel » Vlieland » Terschelling » Ameland » Schiermonnikoog

Het echte reisgevoel in Nederland ervaren? Vrijheid om te doen en laten wat je wilt, nieuwe mensen ontmoeten en leuke activiteiten ondernemen. Deze zomer kun je op avontuur op de Waddeneilanden! Hop van eiland naar eiland, van Texel tot Schiermonnikoog. Op elk eiland verblijf je in een basic of comfortabele tent op een gezellige ‘backpackers-style’ camping, waar je ook andere eilandhoppers ontmoet. Go with the flow of the Tide. Geniet van het bijzondere van het Werelderfgoed de Waddenzee en ervaar dat elk Waddeneiland een eigen karakter heeft. Elk eiland kun je op een actieve manier verkennen. Ga mee wadlopen met een echte Amelander, kanoën naar een zandbank waar zeehonden liggen te zonnen of met een safaritruck op avontuur door de Sahara voor het noorden. Voor een avontuurlijke reis hoef je niet naar de andere kant van de wereld.

 


Overzicht & Inbegrepen

11 nachten verblijf op campings
Keuze uit verblijf in basic tot luxe tenten
Elke ochtend een lekker ontbijtje
Overtochten Texel – Vlieland, Vlieland – Terschelling, Terschelling – Ameland en Ameland - Schiermonnikoog
Waddenhop host op elk eiland
Fietshuur op Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Bagagetransporten op de eilanden

Jullie #Waddenhop momenten

5 0
34 1
27 1
36 2
52 2

Dag 1 t/m 2 | Texel

Dag 1: aankomst op Texel

Het avontuur begint op Texel. Het handigste is om met het openbaar vervoer naar Den Helder te reizen om daar op de boot naar Texel te stappen. Het verblijf is in tenten op een kleine camping. Bij aankomst staat alles al voor je klaar. Nadat je je backpack in de tent uitgepakt hebben kun je Texel gaan verkennen. Ga wandelen door het nationale park ‘Duinen van Texel’ en ’s avonds kun je onder genot van een Texel’s Schuumkoppe genieten van de zonsondergang op het strand. De vakantiesfeer komt er meteen goed in!

Dag 2: Texel

Je hebt de hele dag de tijd om Texel op eigen houtje te verkennen. Er is hier genoeg te doen. Huur een fiets (niet inbegrepen) en ga naar de Slufter, een uniek kwelderlandschap in het noorden van het eiland. Neem dan ook meteen een kijkje bij de vuurtoren. Vanaf daar zie je Vlieland al liggen. Ben je een paardenliefhebber? Als je een ervaren ruiter bent kun je mee met een bos of strandrit. Heb je even genoeg van alle actie? Ontspanning is overal te vinden op Texel; in de dorpen of op het strand!

Texel
Texel

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een kleine camping
Ontbijt op dag 2

Bij te boeken

Fietshuur Texel ca. € 15 per dag
Paardrijden vanaf ca. € 19 per uur
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 25 p.p.
Windsurfen (1 uur) ca. € 25 p.p.Dag 3 t/m 4 | Vlieland

Dag 3: Texel – Vlieland

Het is tijd voor de eerste eilandhop, op naar Vlieland! Bij vloed stap je aan boord van een voormalig vissersschip die je in ca. 1.5 uur naar de jachthaven van Oost Vlieland brengt. Bij aankomst staan er fietsen klaar en 10 minuten later ben je op de mooist gelegen camping van de Wadden. Je tent staat slechts één duinenrij verwijderd van de Noordzee. Hier verblijf je twee nachten. Met je fiets kun je het langgerekte eiland gaan verkennen. Je kunt via het enige dorp Oost Vlieland langs de dijk van de Waddenzee naar het Posthuys fietsen en vervolgens door het uitgestrekte duingebied naar een strandopgang naar het Noordzeestrand. ’s Avonds zin in een kampvuurtje samen met andere eilandhoppers?

Dag 4: Vlieland

Vlieland is een langgerekt eiland welke voor de helft bestaat uit de Vliehors, de Sahara van het noorden. Wil je de Vliehors verkennen? Ga mee op een excursie met de Vliehors Express (optioneel). Met grote gele trucks maak je een tocht over de uitgestrekte zandplaat in het oosten van Vlieland. Er wordt een stop gemaakt bij het drenkelingenhuisje en bij het uiterste westelijke puntje. Hier liggen vaak zeehonden te zonnen. De rest van de dag kun je genieten van het strand bij de camping. Wanneer de zon is ondergegaan kunnen we de mooiste reisverhalen delen met andere reizigers bij het kampvuur.

Vlieland
Vlieland

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op slechts één duin verwijderd van zee.
Ontbijt op dag 3 en 4
Per voormalig vissersschip van Texel naar Vlieland
Fietshuur op Vlieland

Bij te boeken

Vliehors Express ca. € 24,50 p.p. voor dagexcursie en ca. € 29,50 voor nachtexcursie
Golfsurfen (2 uur) ca. € 35 p.p.
Kitesurfen introductiecursus (2 uur) ca. € 95 p.p.Dag 5 t/m 7 | Terschelling

Dag 5: Vlieland – Terschelling

Vanaf Vlieland heb je het volgende eiland al zien liggen; Terschelling. In de ochtend maak je met een snelle rib in 20 minuten de overtocht naar Terschelling. Aankomen in de haven van West Terschelling is een plaatje. Langzamerhand zie je de Brandaris al dichterbij komen. Na aankomst fiets je naar de camping in de bossen net buiten West Terschelling. De komende twee dagen is dit de uitvalsbasis om Terschelling te verkennen. Je fiets geeft je de vrijheid om alle kanten van het eiland op te gaan. Je kunt letterlijk tot ’Oosterend’ fietsen, waar je op de Boschplaat kunt rondzwerven of naar het drenkelingenhuisje kunt wandelen. Hier heeft de natuur de vrije loop. Op de terugweg kun je door de dorpjes Formerum en Midsland of via de Waddenzee-dijk fietsen. Natuurlijk is het ook leuk om in West Terschelling een drankje te drinken bij de Walvis, met uitzicht over het groene strand.

Dag 6 en 7: Terschelling

Uniek op Terschelling is wadkanoën (optioneel) naar een zeehondenbank. Per kano kun je dichtbij een zandbank komen waar zeehonden liggen te rusten. Als je geluk hebt, steekt een zeehond nieuwsgierig zijn kop boven water vlak naast je kano! Deze activiteit is weersafhankelijk en slechts beperkt beschikbaar. Bij zonsondergang kun je hiken naar “de Hoge duin” om na een mooie steile klim te genieten van een kleurenspektakel, terwijl je uitkijkt over het westen van Terschelling en Vlieland. Bij helder weer kun je zelfs de vuurtoren van Ameland zien, de volgende bestemming!

Terschelling
Terschelling

Overzicht & Inbegrepen

3 nachten verblijf op een mooie camping in de bossen
Ontbijt op dag 5, 6 en 7
Overtocht Vlieland – Terschelling per snelle rib of watertaxi
Fietshuur op Terschelling

Bij te boeken

Wadkanoën naar zeehondenbank (3 uur) ca. € 52,50 p.p. (v.a. 15 jaar)
Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 35 p.p.
Paardrijden (2 uur) ca. € 39 p.p.Dag 8 t/m 9 | Ameland

Dag 8: Terschelling – Ameland

’s Ochtends na het ontbijt checken jullie uit. Afhankelijk van het getij en het soort boot vindt de overtocht ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds plaats. In de meeste gevallen gaan jullie per watertaxi naar Ameland. Deze overtocht duurt ca. anderhalf uur. Soms vind de overtocht plaats per excursieboot. Deze vertrekt aan het begin van de avond vanuit de haven van West Terschelling. We zijn afhankelijk van eb en vloed 3 tot 4 uur onderweg. Kijk vanaf het bovendek uit over de Waddenzee. Wie weet zie je zeehonden! Als we aankomen staan er fietsen voor ons klaar en fietsen we naar de camping. We blijven 3 nachten op Ameland.

Dag 9: Ameland

Ooit in je leven wil je lopen op de bodem van de Waddenzee. Dit is iets unieks voor Nederland en kan alleen bij eb op bepaalde plekken bij de Waddenzee. Een lokale Amelander neemt je graag mee het Wad op tussen Hollum en Ballum (inbegrepen). Ruik, voel en proef de levendige Waddenzee en ervaar de snelheid waarmee het water wegvloeit en binnenkomt. De karakteristieke eilander zit vol verhalen, waar je zeker aandachtig naar zult luisteren. Voor of na het wadlopen heb je de tijd om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen. Vanaf de vuurtoren loopt een fietspad door de duinen helemaal naar de andere kant van het eiland, waar je uitkomt bij de kwelders van ’t Oerd. Op de terugweg kun je stops maken in het gezellige Nes en afsluiten met een Nobeltje (het lokale likeurtje) in Ballum.

Ameland
Ameland

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een duincamping
Ontbijt op dag 8 en 9
Overtocht Terschelling – Ameland per historische zeiljacht
Fietshuur op Ameland
Waddenzwerftocht met lokale Amelander

Bij te boeken

Golfsurfen (1,5 uur) ca. € 30 p.p.
Paardrijden (1 uur) ca. € 26,50 p.p.
Blokarten (1 uur) ca. € 27,50 p.p.Dag 10 t/m 11 | Schiermonnikoog

Dag 10: Ameland – Schiermonnikoog

Tijd voor de laatste hop, op naar Schiermonnikoog! Je stapt aan boord van een watertaxi, die je in ongeveer anderhalf tot twee uur naar de haven van Schiermonnikoog brengt. Het moment van de overtocht is afhankelijk van het tij. Alleen bij vloed kan de overtocht gemaakt worden. Bij aankomst staan de fietsen klaar en wordt de bagage naar de camping gebracht. Je verblijft 2 nachten op een minicamping passend bij het karakter van Schier. ’s Middags kun je het dorp verkennen en misschien wel het breedste strand van Europa beleven!

Dag 11: Schiermonnikoog

Vandaag heb je de hele dag de tijd om de schoonheid van Schiermonnikoog te verkennen. Schier is één en al natuur en in zijn geheel een nationaal park. Stap op de fiets of maak een mooie wandeling. Wanneer je oostwaarts gaat kom je al snel in ongerepte natuur, waar bijna geen mens te bekennen is. Wil je het avontuurlijk Eilandhoppen een beetje actief eindigen? Het activiteitenstrand aan de noordkant is de perfecte plek voor blokarten en powerkiten (optioneel).

Dag 12: Schiermonnikoog – einde reis

Het einde van het Eilandhoppen is alweer in zicht! Tijd om naar de vaste wal te gaan. Je kunt vandaag kiezen welke boot je neemt. Ongeveer elke 3 uur vertrekt er een veerboot naar Lauwersoog. Vanaf daar kun je met het openbaar vervoer terug naar huis reizen.

Onvoorziene (weers)omstandigheden

In uitzonderlijke situaties kan het gebeuren dat weersomstandigheden ons dwingen het reisprogramma aan te passen. Zo kan het te hard waaien om een overtocht veilig te laten plaatsvinden. De eilandcrew bekijkt de mogelijke oplossingen, zoals het reizen via de vaste wal met veerboten of het langer blijven op het eiland tot de weersomstandigheden verbeterd zijn, en zal je zo snel mogelijk informeren over de aanpassing in het reisprogramma.

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog

Overzicht & Inbegrepen

2 nachten verblijf op een knusse camping
Ontbijt op dag 10, 11 en 12
Overtocht Ameland – Schiermonnikoog per watertaxi
Fietshuur op Schiermonnikoog

Bij te boeken

Blokarten en powerkiten (2 uur) ca. € 35 p.p.Verblijf

Kamperen op de mooiste campings

Tijdens het Eilandhoppen op de Wadden verblijf je op campings. Elke 2 a 3 nachten verplaats je naar het volgende eiland. Bij aankomst op elk eiland staan de tenten al klaar. Tijdens deze reis verblijf je op (onder voorbehoud van wijzigingen):

 • Tesselse camping op Texel (2 nachten)
 • Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland (2 nachten)
 • Groepskampeerterrein Staatbosbeheer op Terschelling (2 nachten)
 • Camping Klein Vaarwater op Ameland (3 nachten)
 • Mini Camping de Duinhoeve of Seedune op Schiermonnikoog (2 nachten)

Op elke camping staan meerdere tenten bij elkaar waardoor je gemakkelijk in contact komt met andere eilandhoppers. De sfeer voelt als in een hostel. Uiteraard zijn jullie volledig vrij om je eigen plan te trekken of samen met andere reizigers activiteiten te gaan ondernemen.

Je zult merken dat de sfeer op elk eiland weer net even anders is. De ene camping ligt één duin verwijderd van zee en een andere camping ligt in de bossen, maar toch centraal. Hierdoor hebben we op verschillende campings ook verschillende type tenten.

Tenten

Hou je van basic of juist meer luxe? We hebben diverse soorten tenten in verschillende groottes. Voor ieder wat wils!

Luxe tent voor 2, 3 of 4 personen

Verblijf in een ruime windbestendige tent met twee comfortabele (aero)bedden. Eventuele 3e en 4e personen overnachten op een comfortabel luchtmatras. Kussens en dekens zijn aanwezig.

We maken o.a. gebruik van De Waard tenten, zoals een Apollo 5 (zie foto). Per eiland kan het tenttype net even anders zijn. Er is volop ruimte. Je tent is uitgerust met comfortabele campingstoelen, tafel, kastje en verlichting. Er is geen elektriciteit aanwezig in de tent.

2-persoonstent De Waard

Op elk eiland hebben we windbestendige tweepersoons De Waard tenten staan. Op Vlieland zijn dit Apollo 3 tenten met luchtbedden. Op de andere eilanden zijn dit Pimpelmees tenten van De Waard (zie foto) met twee opblaasbare campingmatrassen. Deze tenten hebben een slaapcompartiment en een ruime luifel voor de tent. Kussens en dekens zijn aanwezig.

Deze tent is uitgerust met twee campingstoelen, tafeltje en een lamp. Er is geen elektriciteit aanwezig.

Het is ook mogelijk om deze tweepersoonstent voor alleengebruik te boeken.

1- of 2-persoonstent Basic

Dit is een popup tent voor 1 of 2 personen. Boek je samen met iemand, dan verblijf je samen in een 2-persoonstent. Voor solo reizigers is het ideaal om in een 1-pesoonstent te overnachten.

De tent heeft 1 of 2 selfinflatable slaapmatjes en beschikt over campingstoelen en een lampje. Er is geen elektriciteit in de tent. Neem je eigen slaapzak en (opblaas)kussen mee.

Beddengoed (voor 2-persoonstent De Waard en Luxe tent)

Beddengoed (1-persoons) kun je zelf meenemen of huren voor € 17,50 per set. Geef dit bij boeking aan! Het gehuurde lakenpakket ontvang je op het eerste eiland en lever je weer in op het laatste eiland.

 

Faciliteiten

Soms is er elektriciteit op een gemeenschappelijke plek, maar niet overal zal elektriciteit aanwezig zijn, dus het is aan te raden om een powerbank mee te nemen om je telefoon op te kunnen laden. In sommige gevallen is er een mogelijkheid je telefoon op te laden met zonne-energie. Wifi zal er regelmatig zijn (tegen betaling), maar je 4G bundel zal prima werken. De sanitaire voorzieningen zijn netjes, maar soms wel eenvoudig. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de Corona maatregelen die van toepassing zullen zijn. Mogelijk zijn er wat langere rijen dan gebruikelijk en dien je je aan extra hygiëne voorschriften te houden.

Verblijven onder voorbehoud

Tijdens de zomermaanden is het druk op de eilanden. Zeker tijdens deze corona tijd blijven veel Nederlanders dichterbij huis. Hoewel we goede afspraken hebben, kan het voorkomen dat genoemde campings niet beschikbaar zijn. In dat geval zoeken we naar een passend alternatief met dezelfde kwaliteit.

Verzorging

Dagelijks ontbijt inbegrepen

Na elke overnachting wordt je wakker met een lekker ontbijt met koffie, thee, brood(jes), zoet & hartig beleg, fruit en af en toe een eitje.

Lunches en diners

Lunches en diners zijn voor eigen rekening. Je hebt de volledige vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je luncht. Bij een leuke strandtent of haal verse broodjes bij de lokale bakker. Optioneel zullen er een aantal diner-opties aangeboden worden om met elkaar te eten. Denk aan een gezellige BBQ, gerookte verse vis proeven of een heerlijke maaltijd op de camping, klaargemaakt voor een eerlijke prijs. Schrijf in en schuif maar aan!

Kookspullen zijn alleen voor gebruik door de begeleiding.

Vakantie Waddeneilanden | Vlieland Stortemelk | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden | camping Wadden | Waddenhop.com Luxe tent De Waard Apollo 5 2-persoonstent De Waard Pimpelmees 1- en 2-persoonstenten Basic

Vervoer

Naar de eilanden

Het Waddenhopavontuur begint op Texel en eindigt op Schiermonnikoog. Je reist op eigen gelegenheid (OV) naar het eerste eiland. Deze bootovertocht is niet inbegrepen in de reissom. Vanuit Den Helder vaart er elk half uur een veerboot naar Texel. Vanaf daar kun je op een aansluitende bus stappen of met de Texelhopper mee (vooraf reserveren).

Aan het einde van de reis op Schiermonnikoog kun je zelf bepalen wanneer je met de veerboot naar Lauwersoog reist. Ongeveer elke 3 uur vaart een veerboot je in ca. 50 minuten naar het vaste land. Je kan zonder ticket aan boord stappen. Tussendoor gaan er ook snelboten. Hiervoor geldt een toeslag. Vanaf Lauwersoog kun je met de bus naar Leeuwarden of Groningen, waar regelmatig treinen vertrekken richting het zuiden.

Tussen de eilanden

De overtochten tussen de eilanden zullen elke keer weer anders zijn. Boten deel je met andere reizigers die dezelfde route afleggen. Jullie maken de oversteek per oude vissersboot, rib en watertaxi.

De overtochten zullen met de volgende bootsoorten plaatsvinden (onder voorbehoud van wijzigingen):

 • Texel – Vlieland per voormalige vissersboot &Vliehors Express
 • Vlieland – Terschelling per rib of watertaxi
 • Terschelling – Ameland per watertaxi of excursieboot
 • Ameland – Schiermonnikoog met de oude Vriendschap

Vakantie Waddeneilanden | De Vriendschap Texel | Waddenhop.com Vakantie Waddeneilanden rib Waddenhop.com

Reisdata & prijzen

Kies de reisdatum van je keuze. Na het maken van je boeking vragen we een aanbetaling van 25%. Het restant ontvangen we graag 6 weken voor vertrek. Boek je binnen de 6 weken voor vertrek? Dan ontvangen we graag per ommegaande de volledige reissom.


We kunnen helaas geen reis vinden die aan je criteria voldoet.

Annulering door corona?

Het kan voorkomen dat het kabinet coronamaatregelen afkondigt waardoor deze reis niet uitgevoerd kan worden. Wij zullen je daar dan zo snel mogelijk over informeren. Indien je al betalingen gedaan hebt aan ons, ontvang je deze binnen 14 dagen retour. Wij maken geen gebruik van coronavouchers.

Coronaprotocol

Wij houden ons aan de richtlijnen van het kabinet en RIVM die op het moment van de uitvoer van de reis gelden. Het kan zijn dat wij aanvullende veiligheidsmaatregelen treffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voorafgaand aan de reis zullen wij jou het geldende protocol toesturen. In ieder geval houden wij ons aan de volgende voorschriften:

 • We houden anderhalve meter afstand
 • We wassen ons handen regelmatig
 • We schudden geen handen
 • Bij verkoudheid of koortsklachten laat je je testen. Bij een positieve testuitslag blijf je thuis
 • Iedereen heeft mondkapjes bij zich voor verplaatsingen waarbij anderhalve meter niet mogelijk is